Deelname aan Wikipedia leidt tot miljoenen ‘views’ van foto’s

Beelden voor de Toekomst heeft gisteren een rapport (pdf) gepubliceerd over de effecten van het beschikbaar stellen van meer dan duizend voornamelijk portretfoto’s van politici van het Nationaal Archief aan Wikipedia. Uit het onderzoek blijkt dat een foto op Wikipedia gemiddeld meer dan 500 keer vaker bezocht dan dezelfde foto op de beeldbank van het Nationaal Archief. De foto’s op Wikipedia zijn voorzien van een Creative Commons-licentie die vele vormen van hergebruik toestaat.

Er is tot nu toe weinig onderzoek beschikbaar naar het effect van beschikbaar stellen van erfgoed materiaal op Wikipedia. Daarom heeft Beelden voor de Toekomst nu een effectmeting uitgevoerd naar aanleiding van het project Nationaal Archief Joins Wikipedia om te onderzoeken wat een collectie op Wikipedia doet. Er is onderzocht hoe vaak een gedigitaliseerd object gebruikt is in artikelen op Wikipedia en wat voor effect dit heeft gehad op het aantal bezoekers aan de beeldbank van het Nationaal Archief.

In september 2010 hebben het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo samen ruim duizend speciaal geselecteerde foto’s beschikbaar gesteld aan Wikimedia. Dit project, genaamd Nationaal Archief joins Wikipedia, is gerealiseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst en sluit aan bij eerdere, vergelijkbare experimenten van erfgoedinstellingen met Wikipedia van onder meer het Duitse Bundesarchiv en het Tropenmuseum.

De foto’s op Wikipedia worden veel gebruikt en bekeken, zo blijkt uit het onderzoek van Beelden voor de Toekomst. De beschikbaar gestelde collectie is in vijf maanden meer dan twee miljoen keer bekeken op Wikipedia, in tegenstelling tot enkele honderden bezoeken aan de selectie op de beeldbank van het Nationaal archief zelf. Gemiddeld genomen wordt een foto op Wikipedia meer dan 500 keer vaker bezocht dan op de beeldbank van het Nationaal Archief. In totaal zijn 621 unieke foto’s gebruikt binnen Wikipedia-artikelen. Dat is 52 procent van de totale collectie. In totaal zijn foto’s binnen deze collectie 1.003 keer gebruikt in verschillende artikelen.

Van de 1.003 afbeeldingen die in artikelen voorkomen, gebruikt de Nederlandstalige Wikipedia de meeste beelden (69 procent), gevolgd door de Engelstalige (15 procent) en Duitstalige (6 procent) Wikipedia. In januari 2011 komen foto’s van de Nationaal Archief-collectie op Wikimedia Commons op pagina’s in 32 verschillende talen voor.

De effectmeting is niet alleen bedoeld om de effecten van het project op bezoekersaantallen en ­gedrag bij het Nationaal Archief te meten, maar ook om andere erfgoedinstellingen en organisaties als Wikimedia te informeren en handvatten te bieden. Ook biedt deze effectmeting inzicht in de uitdagingen van online beschikbaar stellen van gedigitaliseerd cultureel erfgoed. Deze lessen kunnen zinvol zijn voor zowel erfgoedinstellingen die hun materiaal willen delen als de Wikimedia Foundation.

Marie-José Klaver

Geschreven voor InformatieProfessional.

Creative Commons Licentie
Dit artikel van Marie-José Klaver is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie.

Dit artikel is geplaatst in beelden voor de toekomst, ontsluiting en getagged met , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.